Kina tvrdi da je postigla dogovor s Indijom o mirnom rješenju sukoba na granici

Indijski vojnici, fotoarhiv

Kina je saopštila da je postigla dogovor s Indijom da mirno riješe pitanje tenzija na granici na Himalajima, nakon sukoba s najviše nasilja u više decenija.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Žao Liđijan rekao je novinarima da se "obje strane slažu da riješe to pitanje dijalogom i konsultacijama i da učine napore na smirivanju situacije i očuvanju mira u pograničnoj oblasti".

Žao je ponovio kineske tvrdnje da su sukobi 15. juna uslijedili nakon što su snage Indije "provocirale i napale kinesko osoblje, što je izazvalo strah i fizičku konfrontaciju vojnika dvije strane i rezultiralo žrtvama".

Indija je navela da je u tim sukobima 20 njenih vojnika poginulo i da ih je znatno više povrijeđeno.

Kina nije navela da li je neko od njenih vojnika ranjen ili ubijen.

"Još jednom tražimo od indijske strane da djeluje u skladu s našim konsenzusom, da strogo disciplinuje svoje vojnike da ne prelaze graničnu liniju, da ne provociraju i da ne preduzimaju jednostrane poteze koji mogu zakomplikovati situaciju", naveo je Žao.

Indijska vlada nije komentarisala sukob sa kineskom vojskom u pograničnom području na Himalajima.

Obje ove azijske zemlje tvrde da polažu pravo na teritoriju duž himalajske granice od 3.500 km, ali su sporovi ostali uglavnom mirni od rata 1962.