Konkurs za novinarsku stipendiju 'Jiri Dienstbier'

Radio Slobodna Evropa (RSE) otvara konkurs za novinarsku stipendiju "Jiri Dienstbier Journalism Fellowship" za 2020/21. godinu.

Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoje vještine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.

U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Odabrani stipendisti provest će dvije sedmice u dopisništvu Radija Slobodna Evropa u državi iz koje se prijavljuju, zatim šest mjeseci u sjedištu RSE u Pragu, te ponovo u dopisništvu mjesec dana.

Program traje od 4. januara 2021. do 30. jula 2021.

Rok za prijavu je 11. august.

Treba napomenuti da će se sve odvijati u skladu sa mjerama vezanim za korona virus, kako u Češkoj Republici, tako i u državi iz koje stipendisti dolaze, te se zbog toga neki detalji mogu izmijeniti.

Prijaviti se možete na ovom linku.

Ova stipendija je zajednička inicijativa Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dienstbierovim doprinosom novinarstvu, vanjskoj politici i ljudskim pravima. Namijenjena je i da unaprijedi naslijeđe Radija Slobodna Evropa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava preko novinarstva.