Pens: Protesti nisu uticali na porast broja zaraženih

Američki predsjednik Donald Trump i američki potpredsjednik Mike Pence promatraju lansiranje rakete SpaceX Falcon 9 i svemirske letjelice Crew Dragon iz Cape Canaveral na Floridi, 30. maja 2020.

Američke vlasti nisu primijetile porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona povezan sa protestima koji su u toku zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), izjavio je potpredsjednik SAD Majkl Pens (Mike Pence).

On je rekao da tim vlade SAD pažljivo prati uticaj protesta na epidemiološku situaciju u zemlji.

Pens je naglasio da većina demonstranata nosi zaštitne maske i da se pridržavaju pravila o fizičkom distanciranju, javlja CNN.

"Mogu da vam kažem da u ovom trenutku ne vidimo ubrzanje širenja zaraze tokom protesta koji traju skoro dvije sedmice", istakao je Pens.

Vaš browser nepodržava HTML5

SAD: Protesti zbog ubistva Georga Floyda ne jenjavaju

Protesti su počeli nakon smrti Džodža Flojda, koji je preminuo zbog gušenja nakon što mu je policijski službenik Derek Čovin pritisnuo vrat koljenom prilikom hapšenja i blokirao mu protok kiseonika.

Svi policijski službenici koji su učestvovali u ovom incidentu otpušteni su 26. maja. Čovin je 29. maja uhapšen za drugostepeno ubistvo, trećestepeno ubistvo i ubistvo bez predumišljaja.

Tužilac u Minesoti Kit Elison optužio je Čovina za drugostepeno ubistvo 3. juna, dok su ostali policijski službenici optuženi za saučesništvo u ubistvu.

Tomas Lejn, jedan od policajaca koji je učestvovao u hapšenju Flojda, pušten je iz zatvora uz kauciju od 750.000 dolara.

Sahrana Georgea Floyda