MMF odobrio pomoć Ukrajini kako bi ojačala gospodarstvo pogođeno pandemijom

Prodavnica u Kijevu, 9. lipnja

Međunarodni monetarni fond (MMF) kaže da je njegov izvršni odbor odobrio 18-mjesečni stand-by aranžman Ukrajini u iznosu od pet milijardi dolara koji ima za cilj pomoći zemlji da se izbori s pandemijom COVID-a 19.

Odobrenje znači da Ukrajina može dobiti neposrednu isplatu u iznosu od oko dvije milijarde dolara, a preostali iznos bit će isplaćen u fazama tijekom 18 mjeseci, naveo je MMF u izjavi.

Ovaj sporazum osigurava platnu bilancu i proračunsku potporu, istovremeno čuvajući dosadašnja postignuća zemlje i unapređujući mali niz ključnih strukturnih reformi, rekao je MMF.

Upravna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da će novi aranžman biti fokusiran na održavanje stabilnosti tijekom izborne godine, pružiti "sidro" naporima vlasti da se pozabave utjecajem krize korona virusa.

"Izbijanje pandemije COVID-a 19 značajno je pogoršalo izgled i preusmjerilo vladine politike o suzbijanju i stabilizaciji", rekao je MMF. "Neizvjesnost je velika, a predviđa se da će se gospodarstvo naglo smanjiti 2020. jer će stroge mjere suzbijanja, u Ukrajini i na globalnoj razini, dovesti do znatnih padova domaće i vanjske potražnje."

Očekuje se da će proračun države za 2020. biti teško pogođen, s naglim padom prihoda i velikim hitnim trošenjima, objavio je MMF.

Dvije glavne politike na koje će se novi aranžman usredotočiti su ublažavanje ekonomskog učinka na krizu podržavajući kućanstva i poduzeća, među ostalim mjerama, i osiguravajući stalnu neovisnost središnje banke i fleksibilan tečaj.