KS: Zemaljskom muzeju BiH 150 hiljada eura za dio plata

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Kenan Alikadić u utorak, 2. juna je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine (BiH) Mirsadom Sijarićem čime je obezbijeđeno 300 hiljada KM (150 hiljada eura) za rad ove institucije na državnom nivou – saopšteno je iz Vlade KS.

Iznos će biti isplaćen u potpunosti a ne u ratama, što će omogućiti isplatu dijela neisplaćenih plata za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH.

“Uposlenici su u prethodnom periodu vrlo vrijedno i predano radili, unatoč činjenici da su bačeni u nemilost same države koja nije adekvatno reagovala, niti je pokazala veliku volju da se riješi dugogodišnji problem finansiranja ove institucije.” – rekao je ministar Alikadić i dodao da potpisani Ugovor omogućava samo promptno djelovanje Ministarstva kulture i sporta KS.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (BiH) je u drugoj polovini maja, nakon dva mjeseca pauze zbog pandemije korona virusa, otvorio svoja vrata a pandemija je usložila ionako tešku finansijsku situaciju u muzeju s obzirom na neriješen pravni status i nije na budžetu.

“Ponovo smo došli u situaciju da nemamo od čega isplatiti plaće radnicima”, rekao je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (BiH), jedna je od sedam institucija kulture od državnog značaja koje nemaju riješen pravni status ni finansiranje, jer je prema Ustavu BiH, sektor kulture pripada entitetima, odnosno kantonima.