Crna Gora: Uhapšen mladić zbog skrnavljenja antifašističkog spomenika

Polomljene mermerne ploče na spomeniku na Ravnom lazu, nadomak Podgorice, na mjestu gdje je donijeta odluka o podizanju Trinaestojulskog ustanka protiv fašista u Drugom svjetskom ratu. 24. maj 2020.

Policija je uhapsila L.V. (2002) iz Podgorice koji je uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima i on će zbog krivičnog djela povreda groba biti priveden nadležnom tužiocu, saopštio je pomoćnik komandira Stanice policije za javni red i mir u Centru bezbjednosti Podgorica Ivan Rovčanin.

Počinilac ovog vandalskog čina je od ranije je poznat policiji kao učesnik incidenata i prema navodima policije uništavao je javne površine ispisivanjem grafita sa nacionalnim obilježjima u Podgorici, a bio je i prekršajno procesuiran zbog omalovažavanja i ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti tokom trajanja vjerskih okupljanja.

Spomenik na Ravnom lazu je oskrnavljen 24. maja, a posvećen je organizatorima Trinaestojulskog ustanka.

Inače, trinaesti juli se u Crnoj Gori obilježava kao Dan državnosti. Na taj dan je 1941. godine pod rukovodstvom Komunističke partije Jugoslavije počeo najveći ustanak u porobljenoj Evropi, a ugušen je italijanskom ofanzivom sredinom avgusta.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je nakon uništavanja nadgrobne ploče obišao Ravni laz i najavio da će grad u najkraćem roku obnoviti spomenik.