Stefanović: Privedeno 15 osoba zbog incidenata ispred Skupštine Srbije

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da policija privela 15 osoba koje su u petak, 8. maja učestvovale "u nasilju ispred Skupštine Srbije i napale Marjana Rističevića, druge narodne poslanike i lica koja su ulazila u Narodnu skupštinu".

"Današnji fizički nasrtaj Boška Obradovića i dela pristalica Saveza za Srbiju na poslanike i druge ljude koji su pokušavali da uđu u Narodnu skupštinu ocenjujem kao čist fašizam. Fizičko obračunavanje sa ljudima, i da ih uz to maltretirate, cepate, nasrćete na njih i pretite im batinanjem i svim drugim, zato što misli drugačije od vas nikada nije, neće i ne sme da bude dozvoljeno u našoj zemlji“, rekao je Stefanović, a saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Nekoliko desetina poslanika i simpatizera opozicionog pokreta Dveri na čelu sa liderom Boškom Obradovićem pokušali su tokom prepodneva da blokiraju ulaz u Skupštinu Srbije ministrima i poslanicima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Došlo do verbalnog i fizičkog obračuna, zbog kog je reagovalo i skupštinsko obezbeđenje.

Kamere su snimile poslanika vladajuće većine Marjana Rističevića kako ulazi u zgradu sa pocepanim sakoom, a predsednica parlamenta Maja Gojković rekla da je poslanik Rističević brutalno napadnut.

Predsednik Dveri tvrdio je da nije bilo fizičkog obračuna i da je poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Milovan Drecun fizički nasrnuo na njihovu koleginicu Mariju Janjušević.

Vaš browser nepodržava HTML5

Incidenti ispred Skupštine, Dveri blokirale ulaz

Obradović: Uhapšeni funkcioneri i članovi Dveri

Lider Dveri Boško Obradović objavio je na Tviteru da su uhapšeni funkcioneri tog pokreta Milovan Jakovljević, Slaviša Miletić, Ivan Grbić, Dejan Filipović, i još 10 članova Dveri iz Beograda, Požarevca i Velike Plane.

"Političke kukavice hapse po parkovima kad smo se razišli", napisao je Obradović na Tviteru.

Ministar policije je u saopštenju naveo da će privedeni uskoro biti izvedeni pred sudove za prekršaje koji će im izreći kazne u skladu sa zakonom.

"Policija i drugi nadležni državni organi veoma brzo i efikasno reagovati u ovakvim slučajevima i nećemo dozvoliti da bilo ko bude žrtva nasilja", naveo je Stefanović, a prenosi MUP.

Incidente ispred Skupštine osudili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi i poslanici vladajuće većine.