AKS: Onlajn suđenjima krše se prava okrivljenih

Icon Skype for Messengers Interactive Story - CT website

Advokatska komora Srbije (AKS) protivi se uvođenju suđenja putem video veze, saopštila je AKS u pismu koje je uputila Vladi Srbije i Ministarstvu pravde.

Kako se navodi u dopisu koje je potpisao predsednik AKS Viktor Gostiljac, takva suđenja nisu predviđena zakonom kao procesna mogućnost i predstavljaju drastično kršenje prava okrivljenog na pravično suđenje.

Advokatska komora navela je da razume okolnosti u kojima se Srbija našla usled pandemije virusa Covid-19 i potrebu za donošenjem mera za njeno suzbijanje ali istakla da one moraju biti donete u zakonitoj proceduri i od strane nadležnih organa.

“U Srbiji su počeli postupci protiv osumnjičenih za kršenje propisane mere samoizolacije, koji se odvijaju preko video linka putem Skajp aplikacije u cilju zaštite od korona virusa. Institut suđenja preko Skajpa uveden je u krivično-procesno pravo dopisоm Ministarstva pravde sudovima u Srbiji, koji ne može predstavljati osnov za njegovo sprovođenje”, saopštila je Advokatska komora Srbije.

U pismu se dodaje da Ustav propisuje da, ukoliko Skupština Srbije nema mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih prava može propisati Vlada uz supotpis predsednika Republike.

AKS objašnjava da bi Vlada uredbu o takvim merama trebalo da podnese Parlamentu u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim Skupština bude u mogućnosti da se sastane.

“U suprotnom, te mere predstaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po poroglašenju vanrednog stanja. I u okolnostima pandemije korona virusa moraju se poštovati odredbe Ustava Srbije koje se odnose na zajamčena ljudska prava ukoliko želimo da sačuvamo odlike pravne države”, saopštila je AKS.

AKS navodi da suđenja preko video veze nisu neophodna jer se uslovi za uobičajena suđenja mogu obezbediti poštovanjem propisanih mera zaštite za sprečavanje zaraze korona virusa.

Prve zatvorske kazne za nepoštovanje samoizolacije u situaciji korona virusa izrečene su u Srbiji 27. marta. Tri osobe osuđene su na kazne od dve do tri godine zatvora zbog kršenja te mere koja im je naložena po dolasku iz inostranstva.

Osnovni sud u Dimitrovgradu jednoj osobi izrekao je maksimalnu kaznu od tri godine zatvora, dok je Osnovni sud u Požarevcu dva lica osudio na po dve i dve i po godine zatvora.

Njima je nakon izricanja presude produžen pritvor u objektima Uprave za izvršenje krivučnih sankcija Ministarstva pravde koji se nalaze u Pirotu, Vršcu i Požarevcu.