Konjic: Pomoć bolnici i Otvoreno pismo građanima

BH Telecom uplatio je 200.000,00 KM Javnoj ustanovi (J.U.) "Opća bolnica" Konjic u svrhu nabavke neophodne medicinske opreme i sredstava za suzbijanje epidemije koronavirusa COVID-19 na području općine Konjic, saopštili su u ponedjeljak, (23. mart) iz Štaba Civilne zaštite ove općine.

Ovu odluku Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) je donijela na zahtjev štaba Civilne zaštite (CZ) općine Konjic.

U ovom gradu je trenutno 11 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa COVID19, a sutra (utorak, 24.mart) se očekuju rezultati za 15 Konjičana koji su testirani u ponedjeljak.

Općinski štab CZ usvojio je u ponedjeljak nekoliko zaključaka, između ostalog, na zahtjev konjičke bolnice da se izvrši hitna nabavka jednog kontejnera koji bi zamijenio neuslovni trijažni šator koji je trenutno pred bolnicom.

Drugi zaključak je da se zaduži nadležna općinska služba da pod hitno sagleda sve kapacitete postojećeg Motela u Konjicu, te se ispita mogućnostda se u tom objektu uspostavi medicinski tretman pacijentima kojima je neophodna medicinka pomoć zbog koronavirusa. U taj projekat preuređivanja motela u izolatorij bili bi uključeni predstavnici medicinskih ustanova i općinskih službi.

Raspravljalo se i o drugim aktivnostima poput nabavke dodatne količine testova na COVID19 kako bi se dobila realna slika stanja u Konjicu.

Rukovodstvo kompanije Igman uputilo je Otvoreno pismo građanima Konjica, u kojem, između ostalog mole sugrađane da “ignorišu dezinformacije da je proslava održana u vrijeme zabrane, da nisu preduzete mjere zaštite, da su na skupu bili gosti iz zemalja s pandemijom itd.”

“11.03. smo odveli djecu u škole i vrtiće, obavili kupovine, bili na pijaci, u kafićima...Grad je disao za našu, vašu proslavu jer nikada nije bilo moguće odvojiti „Igman“ od Konjica ili Konjic od „Igmana“. Molimo vas da slijedite mjere kriznih štabova i epidemiološke službe da ostanete u izolaciji. Samo tako ćete nam pomoći da za dvije sedmice proizvodnja bude pokrenuta i da se vratimo postavljenim ciljevima i zajedno postižemo uspjehe”, navodi se u pismu.

Dodaje se da su, zbog novih mjera Kriznog štaba Hercegovačko neretvanskog kantona (HNK) o stavljanju Opće bolnice Konjic u funkciju za prijem lakše i srednje bolesnih s infekcijom korona virusom, iz kompanije Igman donirali zaštitnu opremu (rukavice, jednokratne mantile, kape, navlake za obuću...), te da će nastaviti da pomažu.