Privrednici kupili dva respiratora za bolnicu u Goraždu

Redžo Bekto

Goraždanski privrednik Redžo Bekto i kompanija “Emka Bosnia” iz Goražda kupili su dva respiratora za potrebe Kantonalne bolnice u Goraždu, u čijem je izolatoriju od nedjelje smještena prva osoba oboljela od korona virusa, saopšteno je iz ove kompanije.

Kantonalna bolnica Goražde pandemiju korona virusa je dočekala sa svega jednim respiratorom, što ne može odgovoriti potrebama pandemije, potvrdio je za Radio Slobodne Evropa zamjenik direktora bolnice, dr. Fahrudin Balijagić.

"Taj respirator koji trenutno imamo se koristi u intenzivnoj hirurškoj njezi za njegu operiranih pacijenata, te se ne bi mogao koristiti za osobe zaražene korona virusom" , pojasnio je Balijagić.

Do sada su u Goraždu registrirana četiri slučaja zaraze, dok je u kućnoj izolaciji 57 radnika firme Ginex sa svojim porodicama, te više od 60 osoba koje su se vratile iz inostranstva.

Uređaji koji se koriste pri liječenju najtežih pacijenata i preuzimaju funkciju disanja u nedjelju su iz Njemačke krenuli ka Goraždu, pojasnio je Bekto u saopštenju.

"Oprema je trenutno jako tražena pa je i skoro nemoguće naći, ali smo imali sreću da preko prijatelja i poznanika uspijemo da dođemo do dobavljača. Dva respiratora su kupljena i u narednih par dana biće isporučeni Kantonalnoj bolnici Goražde - kazao je Bekto.

Istovremeno, Redžo Bekto obezbijedio je i više od stotinu profesionalnih zaštitnih odijela za osoblje bolnice, te najavio nastavak angažmana kako bi se Goražde što uspješnije suprotstavilo epidemiji.