Ministri u Vladi Srbije obeležili godišnjicu smrti Slobodana Miloševića

Na 14. godišnjicu smrti Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije i optuženika za ratne zločine pred Haškim tribunalom, vence na njegov grob u dvorištu porodične kuće u Požarevcu položili su ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović.

Đukić-Dejanović je predvodila delegaciju Socijalističke partije Srbije (SPS), koju je osnovao Slobodan Milošević.

U saopštenju te stranke navodi se da je delegacija položila vence u ime sadašnjeg predsednika SPS-a i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

U delegaciji SPS-a u Požarevcu bili su i haški osuđenik Nikola Šainović (bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije) i jedan od Miloševićevih branilaca, advokat Toma Fila.

PS: Vulin je poštovalac Miloševića

U saopštenju stranke koju predvodi Vulin, Pokreta socijalista, navodi se da je Vulin u Požarevcu izjavio da Miloševiću „nije bio najbliži prijatelj, ali da je bio njegov poštovalac i saborac“, kao i da je došao da oda počast "prvom demokratski izabranom predsedniku u istoriji Srbije".

"Za razliku od petooktobarskih pučista, koji su na vlast došli nasiljem i uz pomoć stranaca, Miloševića je uvek birala Srbija", rekao je Vulin.

Na čelu delegacije radikala Šešelj

Vence na grob Miloševića položila je i delegacija Srpske radikalne stranke (SRS) na čijem je čelu haški osuđenik Vojislav Šešelj.

Delegaciju SRS-a predvodila je Vjerica Radeta, narodna poslanica u Skupštini Srbije čije izručenje traži Mehanizam za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala), jer je optužena za nepoštovanje suda.

Slobodan Milošević preminuo je 11. marta 2006. godine u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini. Uhapšen je 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja, a na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Haškom tribunalu izručen je 28. juna 2001. godine.