Tužilaštvo BiH: Šest uhapšenih zbog krijumčarenja marihuane

Ove aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca marihuane

U okviru akcije „Sky“, čije aktivnosti su usmjerene na razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge marihuana „skunk“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode šest osumnjičenih osoba, te izvršili pretrese na ukupno četiri lokacije u Bosni i Hercegovini (BiH). Nezakonita imovinska korist u izvršenim kaznenim djelima procjenjuje se na više od dva miliona konvertibilnih maraka (KM) – navodi se u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

„Ove aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge marihuana – 'skunk', iz Albanije preko Crne Gore i BiH, prema zemljama Evropske unije (EU), koje su provedene u prethodnim mjesecima u operacijama 'Petrol Line', '24' i '24+' u kojima su na području Istočnog Sarajeva (Krupac), graničnog prijelaza Gradiška i Gabeli kod Čapljine, izvršene pojedinačne zaplijene više stotina kilograma opojne droge namijenjene narko-tržištu zemalja EU, čija vrijednost na ilegalnom tržištu doseže višemilionske iznose“, piše u saopštenju za medije Tužilaštva BiH.

U okviru aktivnosti Tužilaštva BiH, zajedno sa partnerskim agencijama za provođenje zakona u BiH i zemaljama regije, zadokumentovano je krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana – “skunk”, najčešće u kamionskim transportima,nakon čega je na prostoru BiH, izvršeno presretanje i zaplijena više od 2,5 tone opojne droge.

Današnje aktivnosti predstavljaju završne aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su lišeni slobode.