Nemačka poklonila policiji Srbije 27 vozila vrednih pola miliona evra

Vozila policije Srbije, ilustrativna fotografija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potpisao je sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom sporazum o donaciji 27 vozila za policiju Srbije.

Šib je rekao da je vrednost donacije pola miliona evra, a da je saradnja policija Nemačke i Srbije veoma važna i da značajno doprinosi na putu Srbije ka EU.

"Kako Srbija tako i EU se suočava sa velikim izazovima organizovanog kriminala i nelegalnih migracija, tim je važnije da policije efikasno sarađuju, a važno je da tu saradnju nastavimo i ubuduće", kazao je Šib.

Od 27 policijskih vozila iz donacije Nemačke 17 je namenjeno graničnoj policiji, rečeno je posle potpisivanja sporazuma o primopredaji, u Palati Srbija u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je donacija nemačke savezne policije, koja osim vozila uključuje i uređaje za prepoznavanje falsifikovanih isprava „potvrda dobre saradnje policija dve zemlje, pre svega u cilju suzbijanja organizovanog kriminala i ilegalnih migracija“.

Stefanović je rekao i da je tokom prošle godine u saradnji dve policije zaplenjeno 303 kilograma narkotika, pet laboratorija i deset kilograma amfetamina, kao i da je više ljudi koji su bili deo kriminalnih grupa uhapšeno.

On je rekao da srpska policija pored donacija, od policije nemačke ima veliku pomoć i podršku za ispunjavanje uslova iz oblasti bezbednosti.

"U oblasti bezbednosti imamo i više obuka za pripadnike policije kao i donacija opreme za njihov efikasniji rad", rekao je Stefanović i dodao da je i zahvaljujući tome stopa kriminaliteta u Srbiji svake godine sve manja.

Stefanović je naveo i da policija Srbije u ovoj godini očekuje nove donacije za graničnu policiju.