Glasanje u Mostaru protiče bez problema

Glasanje u drugom krugu za predsjednika Republike Hrvatske, na području koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru, gdje ima najviše otvorenih biračkih mjesta, protiče bez problema, izjavila je medijima konzulica Jadranka Modrić.

“Krenulo je, znači, drugi krug. Jutros u 7 sati sva su birališta bila otvorena, nije bilo kašnjenja. Ide brzo. Jedino malo je gužva na nekim slovima, posebice čujemo na slovu ‘M’, ali puno je glasača sa tim prezimenom, pa evo, molimo da budu strpljivi. Ali, ide sve svojim tokom, nema nikakvih zastoja”, izjavila je konzulica Modrić.

Kako je uoči prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, održanog 22. decembra, saopćila Ambasada RH u Sarajevu, hrvatski državljani u BiH mogu glasati na 44 biračka mjesta – 19 u Mostaru, 10 u Vitezu, 6 u Sarajevu, 4 u Livnu, 3 u Tuzli, te 2 u Banja Luci. Registrirano je u BiH 93.352 birača, a najviše na području Mostara, 48.784.

U 8 sati i 45 minuta glasao je i predsjednik HDZ-a BiH, vodeće stranke bh. Hrvata, Dragan Čović, kojeg su brojne novinarske ekipe upitale da li je HDZ organizirao autobuse za birače iz udaljenih mjesta. Čović je izjavo da će HDZ organizirati sve što treba da svaki Hrvat, koji želi glasati, može doći u Mostar, Vitez, Livno, Tuzlu, Banja Luku i Sarajevo.

Birači u Hrvatskoj i još 47 država odlučuju hoće li na čelu Hrvatske u idućih pet godina biti kandidat lijevog centra, bivši premijer Zoran Milanović ili kandidatkinja desnog centra, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Novi hrvatski predsjednik ili predsjednica bit će izabran u drugom izbornom krugu, zato što nitko od 11 kandidata nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu izišlih birača u prvom krugu predsjedničkih izbora 22. prosinca 2019. godine.

Glasanje se u Mostaru odvija od 7 do 19 sati, kada se očekuje zatvaranje birališta.