Dveri prikupljaju peticiju protiv naseljavanja migranata u Čačku

Lider Dveri Boško Obradović

Gradska organizacija opozicionog političkog pokreta Dveri u Čačku, u ponedeljak je počela potpisivanje peticije protiv, kako su naveli, migrantske politike republičkih i lokalnih vlasti, odnosno protiv eventualnog naseljavanja migranata u tom gradu u centralnoj Srbiji, oko 140 kilometara južno od Beograda.

Boško Obradović, lider ovog pokreta sa desnog političkog pola Srbije, na konferenciji za novinare je rekao da je, posle izjave predsednika Aleksandra Vučića da će „Srbija preuzeti deo migranata iz Grčke“, "jasno da kreće ostvarenje ranije najave da će prazna srpska sela naseliti migranti“ i da će vlast, kako je rekao, po uzoru na nemačku kancelarku Angelu Merkel, „tako rešavati problem slabog nataliteta u Srbiji“.

Vučić je 11.decembra, na sastanku sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom u Atini, rekao da je „Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja“.

"Ovo je direktan udar na bezbednost naših porodica. Zato Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri unapred zauzima stav da se protivi izgradnji migrantskog centra u Čačku i naseljavanju migranata u našem gradu", izjavio je Obradović koji je rekao i da aktuelna vlast u Srbiji nije pitala građane da li žele migrante u svojoj sredini.

U prihvatnim centrima u Srbiji se trenutno nalazi oko 4.700 migranata i izbeglica, dok ih je još oko 800 izvan tih centara, podatak je Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije koji je zamenica komesara Svetlana Velimirović saopštila 7. decembra.