Potpisan Memorandum o razumevanju ombudsmana BiH i Srbije

Zastave BiH i Srbije, ilustrativna fotografija

Institucije zaštitnika građana Srbije i Bosne i Hercegovine potpisale su danas Memorandum o razumevanju koji treba da njihovu postojeću saradanju dalje formalizuje, učini bržom i efikasnijom jer predviđa direktnu komunikaciju, osoboeđnu nepotrebne admistracije, pa tako i gubljenja vremena.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je podsetio, nakon potpisivanja memoranduma, da se ovakvim biletaralnim sporazumima, koji su zaključni i sa drugim zemljama, "rešavaju problemi naših građana u inostranstvu, kao i građana tih država kod nas".

"Ko misli da se problemi rešavaju samo konvencijam ne razumeju suštinu", rekao je Pašalić, navodeći da se dosadašnja saradnja dodatno formalizuje i učvršćuje.

On je naveo slučajeve koji se rešavaju ovakvim sporazumima - dovođenje dece nasilno odvedene iz Srbije, iznalaženje naših građana koji su poginuli ili preminuli u drugim državama, do kontakata sa licima u zatvoru.

Predsedavajući institucije Ombudsmana BiH Ljubinko Mitrović je istakao da se ovim memorandumom dobija "nova dimenzija" saradnje, koja, osim rešavanja pritužbi građana, podrazumeva seminare zaposlenih u ovim institucija, međusobne dolaske pravnika.

On je rekao da je na nemali broj problema na koje građani obe država ukazuju, kao što je radni status, obrazovanje, imovinska pitanja.

"Potpisivanje Memoranduma o saradnji je od velikog značaja za građane", naglasio je Mitrović.

Kako je ovom prilikom rečeno, obraćanje gradjana ovim institucijama je besplatno.