Energetska zajednica neće uvesti sankcije protiv BiH

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Energetska zajednica u petak nije proširila sankcije protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, saopšteno je iz kabineta ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

„Uspjeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije Bosni i Hercegovini ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i jednostavno na kraju nije postignut konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija", stoji u saopštenju.

"Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i Odluka o tečnim naftnim gorivima. Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti i time, pored sankcija, spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani“, ističe Šarović.

Dodaje se i da je na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Evropske zajednice pojedinačno razmotri u prvoj polovini naredne godine.

Podsjećamo, iz Sekretarijata Energetske zajednice je najavljeno da će Ministarsko vijeće Energetske zajednice produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, te da će dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice.

Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa.

Pročitajte i ovo: