Erdoan poručio Makronu da je pogrešno islam povezivati sa terorizmom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kritikovao je u ponedjeljak francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macorna), poručivši mu da je pogrešno islam, koji u svom imenu nosi značenje mira, povezivati sa terorizmom, te da bi mu bilo bolje da se bavi "Žutim prslucima", koji su izašli na ulice Pariza.

Erdogan se u Istanbulu obratio na Samitu ministara za socijalne poslove zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), prenosi agencija Anadolija.

"Imali smo priliku čuti francuskog predsjednika, koji je na posljednjem samitu NATO-a govori o 'islamskom terorizmu'. Više puta rekao sam mu da islam u korijenu svog imena nosi značenje mira. Kako možete islam, odnosno mir poistovjetiti s terorizmom? Takvo što je nemoguće. Isto to ponovio je i na posljednjem samitu NATO-a", rekao je Erdogan.

Erdoan je naveo da u temelju osnivanja OIC-a stoji pitanje Jerusalema te naglasio da se svakog dana pogoršava stanje u Jerusalemu, odnosno u Palestini, koja je, poručio je, neodvojiva od njega.

Turski predsjednik je postavio i pitanje dokad će muslimani šutjeti na sve ono što im se danas događa.

"Napadaju li naše džamije? Napadaju. Ubijaju li muslimane? Ubijaju. I dokad ćemo mi na sve to šutjeti? Ako mi na sve ovo ne podignemo glas, sve dok ne budemo reagirali bit ćemo izloženi velikom pritisku", rekao je Erdoan.