Tužba protiv TikToka zbog slanja podataka korisnika u Kinu

Logo TikTok aplikacije

Protiv aplikacije za dijeljenje video sadržaja TikTok podnijeta je tužba u Sjedinjenim Državama zbog navodnog slanja "velike količine" korisničkih podataka u Kinu, prenosi Reuters.

U tužbi se optužuje kompanija da preuzima podatke bez pristanka korisnika.

Kompanija u vlasništvu pekinškog ByteDancea ima veliki broj korisnika u Americi.

Iz TikToka, za kojeg se pretpostavlja da ima oko pola milijarde aktivnih korisnika širom svijeta, ranije su izjavili da ne pohranjuju podatke američkih korisnika na serverima u Kini. Ali, u tužbi podnijetoj na sudu u Kaliforniji navodi se da je TikTok "tajno prenosio velike količine korisničkih podataka na servere u Kini".

Prema tužbi, ovi podaci se mogu koristiti za identifikaciju, profil i praćenje korisnika u SAD-u.

U dokumentima se kao podnositeljica tužbe navodi Misty Hong, studentica koja živi u Palo Altu u Kaliforniji, koja je u martu ili aprilu 2019. godine preuzela aplikaciju, ali nikada nije napravila profil.

Nekoliko mjeseci kasnije, kaže, otkrila je da joj je TikTok sam kreirao račun bez njezinog znanja i napravio dosije sa njenim privatnim podacima, uključujući biometrijske podatke prikupljene iz videa koje je snimila, ali nikada nije objavila.

TikTok još nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Također, u tužbi se navodi da je TikTok prenosio podatke na dva servera u Kini: bugly.qq.com i umeng.com, još u aprilu 2019. godine, uključujući informacije o uređaju korisnika i stranicama koje je posjećivala.