'Distopijski' trikovi uoči britanskih izbora 

Boris Džonson, premijer Velike Britanije

Posljednji potez torijevaca je momenat u kojem je moguće prepoznati da se u svijetu preopterećenom informacijama do javnosti može doprijeti raznim trikovima, te da su društveni mediji "najpogodniji" za političke obračune. 

Britanska Konzervativna stranka optužena je za obmanjivanje javnosti tokom prve televizijske predizborne debate nakon što se jedan od njenih službenih naloga na Tviteru (Twitter) preimenovao u agenciju za provjeru činjenica objavljujući antilaburističke postove i zloupotrebljavajući upitan verifikacioni sistem Tvitera, pišu britanski mediji ukazujući na potrebu za većim naporima u borbi protiv širenja dezinformacija na društvenim platformama uoči izbora.

Obmana tokom prve debate

Konzervativci su napadnuti zbog "obmanjujućeg" i "distopijskog" trika jer su se na Tviteru preimenovali u nezavisnu agenciju koja provjerava činjenice te putem tog naloga objavljivali antilaburističku propagandu, piše londonski Indipendent (The Independent) ističući kako kritike dolaze u vrijeme sve veće zabrinutosti oko pitanja povjerenja i istine u predizbornoj kampanji – posebno na društvenim medijima.

Izmjena je napravljena na početku prve predizborne televizijske debate konzervativca Borisa Džonsona (Johnson) i laburiste Džeremija Korbina (Jeremy Corbyn). Nalog se koristio za napad na Korbina i njegovu Laburističku stranku te za podršku Džonsona i konzervativaca uz, ocjenjuje list, povremeno korištenje jezika svojstvenog agencijama koje provjeravaju činjenice.

Nalog na Tviteru se prije debate bavio aktivnostima centrale Konzervativne stranke. No, u toku debate, nalog je promijenio ime, imidž i druge oznake kako bi se potencijalno stvorio dojam da nalog nije vodila nijedna od stranaka uključenih u raspravu – iako zapravo jeste - već nezavisna agencija za provjeru činjenica.

Za to vrijeme, dodaje list, objavljeni su brojni postovi koji su izgledali kao da ih objavljuje medijska organizacija, ali su svi zapravo napadali Laburističku stranku.

Na kraju je "nalog" proglasio Borisa Džonsona "pobjednikom", pri čemu će se taj post, kao i svi ostali, pojaviti kao da je to nezavisna i na činjenicama utemeljena ocjena.

Indipendent ukazuje da je centrala torijevaca zloupotrijebila verifikacioni sistem Tvitera, izmijenivši sve osim korisničkog imena 'CCHQ Press' pored kojeg je mala kvačica kao oznaka provjerenog profila. Kvačicom Tviter potvrđuje autentičnost određenog korisničkog imena, odnosno da su informacije na profilu legitimne. No, stranka je zloupotrijebila manjkavost Tviterovog sistema i promijenila većinu sadržaja na nalogu bez gubitka verifikacione kvačice.

Službe za provjeru zakonitih činjenica, komentatori i političari napali su taj potez, nazivajući ga "neprikladnim" i "distopijskim", ističe Indipendent ukazujući da društveni mediji postaju sve važnije borilište na izborima - i dom mnogih upitnih političkih tvrdnji sa svih strana.

Prezir prema istini

Nakon što je Tviter optužio Konzervativnu stranku da je obmanula javnost tokom predizborne TV debate održane u utorak, visoki zvaničnik te stranke je rekao da "nikog nije briga za to", ističe Gardijan (The Guardian).

Stranka je kritikovana jer je privremeno preimenovala Tviter nalog 'CCHQPress', kojeg prati gotovo 76.000 korisnika, u 'factcheckUK' objavljujući pro-torijevske postove s prefiksom riječi 'činjenica' (fact).

Već u srijedu ujutro, britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) branio je trik potez rekavši kako nikog nije briga za zbivanja na društvenim mrežama i da je bilo vrlo jasno da su nalog vodili konzervativci.

Laburistički poslanik Dejvid Lemi (David Lammy) pozvao je Izbornu komisiju da istraži i kazni ono što je nazvao "blagim pokušajem obmanjivanja javnosti". "Kancelarija za štampu konzervativne stranke pokazuje koliki prezir ova stranka i ova vlada imaju prema istini", rekao je.

Taktiku konzervativaca odmah je kritikovala etablirana agencija za provjeru činjenica Ful fekt (Full Fact), rekavši da je potez torijevaca bio neprimjeren, da se nalog stranke ne smije koristiti na ovaj način, te da se agencija žalila Tviteru.

Iz Tvitera naglašavaju da su konzervativci doveli britansku javnost u zabludu i da će preduzeti "odlučnu korektivnu akciju", odnosno da će biti kažnjeni ako to ponovo učine. Istaknuto je da postoje globalna pravila koja zabranjuju ponašanje korisnika koji mogu zavarati ljude.

Obmana - slika moderne politike

Rasprava oko obmanjujućeg Tviter naloga Konzervativne stranke dolazi u vrijeme kada platforme društvenih medija ističu da jačaju napore u borbi protiv širenja dezinformacija uoči izbora – uključujući opšte izbore u decembru u Velikoj Britaniji i predsjedničke izbore u SAD sljedeće godine, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Tviter je nedavno objavio da zabranjuje većinu političkog oglašavanja s platforme, dok je Fejsbuk (Facebook) odlučio da će dopustiti oglase koje plaćaju političari, čak i ako su pogrešne ili lažne. Iako je naznačio da je centrala Konzervativne stranke prekršila pravila, Tviter nije uspio ukinuti nalog ili ukloniti njegove statuse, naglašava londonski list.

Korisnici Tvitera su potez torijevaca dočekali s gnjevom i podsmijehom. Neki su korisnici preimenovali svoje naloge u 'Konzervativna stranka' ili kao 'provjera činjenica (factchek) tvitujući uvredljiv materijal o Borisu Džonsonu. Reagovao je i Čarli Bruker (Charlie Brooker), kreator hit serije 'Crno ogledalo' (Black Mirror) - citatom iz Orvelovog distopijskog romana '1984': "Uvijek smo bili u ratu s Orijenazijom".

Laburista Stjuart Vud (Stewart Wood), bivši savjetnik Gordona Brauna (Brown), naglasio je da potez oslikava probleme s kojima se suočava moderna politika koja je "spremna da igra prljavo, te da otvoreno i bahato obmanjuje ljude".

​Preopterećenost informacijama

Osvrćući se na kontroverzni potez torijevaca, BBC naglašava da je to momenat u kojem je moguće prepoznati da se u svijetu preopterećenom informacijama do javnosti može doprijeti raznim trikovima.

Vladajuća britanska stranka već je nekoliko puta prekoračila prag, a Tviter je mjesto gdje se to i desilo, ističe britanski servis.

Posljednja kontroverza na društvenim medijima se dogodila prije manje od mjesec dana pošto je Konzervativna stranka kritikovana zbog objavljivanja "prepravljanog" video snimka s laburistom Kirom Satarmerom (Kier Starmer) u kojem ministar u sjenci za Bregzit djeluje kao da ćutanjem odgovara na pitanje Pirsa Morgana s televizije ITV. Predsjednik Konzervativne stranke, Džejm Kleverli (James Cleverly) je rekao da je video, koji je poslije povučen, trebalo da bude zabavnog karaktera.

Iako se preimenovanje naloga centrale Konzervativne stranke u agenciju za provjeru činjenica može posmatrati i kao satira, rezultati se mogu odraziti na mišljenje dijela javnosti koji je povjerovao u trik, ukazuje BBC dodajući kako je ironija u tome što će mlađi torijevci to vjerovatno doživjeti kao pobjedu.

Također, BBC dodaje da je Tviter manje interesantan široj publici u odnosu na druge društvene medije, ali da su na toj platformi veoma zastupljeni novinari. To stvara veliku opasnost da bi oni mogli pogrešno protumačiti ono što se tu događa ili će bavljenjem dezinformacija i onim najgorim na društvenim medijima, biti najlakše odvučeni od stvarnih političkih pitanja.