Češki premijer izviždan na 30. godišnjicu Plišane revolucije

Ne planira da podnese ostavku: Andrej Babiš

Uz glasne zvižduke i skandiranje "Nosi se, agente državne bezbednosti", "Tajna policija" i "Sramota", premijer Češke Andrej Babiš položio je u nedelju cveće i zapalio sveću pred spomenikom na Narodnom bulevaru u Pragu, na 30. godišnjicu demonstracija kojima su 1989. počeli čehoslovačka Plišana revolucija i pad komunista.

Grupa demonstranata među Pražanima koji od jutra donose cveće i pale sveće da obeleže prve brutalno rasterane studentske demonstracije koje su pokrenule Plišanu revoluciju 17. novembra 1989. godine izviždala je i činovnika predsedničke kancelarije koji je položio venac u ime predsednika Češke Miloša Zemana.

"Narodni bulevar je simbolično mesto slobode i demokratije. Ne shvatam zašto protestuju protiv mene i traže moju ostavku. Babiš ne krade. Ne može nikoga da korumpira. Traže od mene da odustanem od ‘Agroferta’, ali ja sam to već uradio. Mene više ne puštaju ni na godišnju skupštinu ‘Agroferta’", kazao je novinarima premijer Babiš o zahtevima sa demonstracija u subotu, kada mu je preko 257.000 Čeha u parku Letna postavilo ultimatum da reši svoj sukob interesa tako što će odabrati da li će kontrolisati svoju poslovnu imperiju i medije i bogatiti se na evropskim dotacijama ili će biti premijer vlade koja o dotacijama odlučuje.

Za milijardera i premijera Češke advokati Evropske unije su utvrdili da je 2018. bio u sukobu interesa, jer je njegov konglomerat za hranu “Agrofert” samo te godine imao koristi od najmanje 82 miliona eura subvencija Evropske unije (EU). Kao član Evropskog saveta, Babiš ima pravo veta na budžet EU, dajući mišljenje koliko novca dodjeljuje subvencijama za poljoprivredu u poređenju s istraživanjima.

Babiš je i ranije negirao bilo kakvu zloupotrebu položaja i kaže da nema razloga da podnese ostavku.

Česi kao i Slovaci u nedelju na ulicama i nizom manifestacija, koncerata, debata u okviru Festivala slobode slave 30 godina života u slobodnoj i demokratskoj zemlji.

Političari na čelu sa premijerima Višegradske četvorke – Češke Andrejom Babišom, Poljske Mateušom Moravjeckim, Mađarske Viktorom Orbanom i Slovačke Peterom Pelegrinijem, kao i predsednikom nemačkog parlamenta Volfgangom Šojbleom u nedelju su godišnjicu obeležili na centralnoj državnoj svečanosti u Narodnom muzeju u Pragu, dok će popodne premijeri zajedno slaviti u Bratislavi.

"Hrabrost Vaclava Havela u vreme komunizma i Plišane revolucije zavređuje divljenje, iako se mišljenja o njemu razlikuju kao kod svih izuzetnih ličnosti. Ja sam 1989. bio član Komunističke partije i kao što sam mnogo puta rekao, nisam na to ponosan. Nisam u to vreme bio hrabar i angažovan kao Vaclav Havel. Danas sam ovde kao premijer naše zemlje, izabran na slobodnim izborima. Zato izražavam zahvalnost i pokornost", kazao je u govoru u Narodnom muzeju Babiš.

Češki premijer zahvalio je studentima koji su bili hrabri da pre tri decenije izađu na ulice, glumcima i intelektualcima koji su odmah reagovali na brutalnost komunističke policije i razbijanje demonstracija, koordinirali proteste građana a zatim osnovali Građanski forum, te je Čehoslovačka za mesec i 12 dana nenasilno oborila komuniste i dobila novu vladu, novog predsednika Vaclava Havela a naredne godine i prve slobodne, demokratske izbore.