UN šalje misiju u Čile zbog mogućeg kršenja ljudskih prava

Komesarka UN-a za ljudska prava i bivša predsjednica Čilea, Michelle Bachelet.

Ujedinjene nacije saopštile su u četvrtak da će poslati posebnu misiju kako bi ispitali kršenja ljudskih prava u Čileu gdje se već sedam dana održavaju ulični protesti u kojima je smrtno stradalo 18 osoba, javila je AFP agencija.

"Pratim krizu u Čileu od samog početka i odlučila sam poslati verifikacijsku misiju kako bih ispitali navode o kršenju ljudskih prava", napisala je na Twitteru komesarka UN-a za ljudska prava i bivša predsjednica Čilea, Michelle Bachelet.

Protesti koji su eskalirali u petak, prvobitno su započeli zbog najave o povećanju cijena javnog prevoza, no i nakon što je predsjednik Čilea Sebastian Pinjera saopštio da do povećanja neće doći, protesti su se nastavili zbog općeg nezadovoljstva niskim plaćama i mirovinama, visokim troškovima zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Iako je veliki dio protesta protekao mirno, načinjene su i ogromne štete, sa uništenim metro stanicama, spaljenim i opljačkanim supermarketima i zapaljenim barikadama na ulicama.

Vaš browser nepodržava HTML5

Marš, suzavac i kamenice u Santijagu

Oko 20.000 policajaca i vojnika raspoređeno je u glavnom gradu Čilea.

Nacionalni institut za ljudska prava saopštio je da je 535 osoba ozlijeđeno, od toga 239 iz vatrenog oružja, a 2.410 osoba je pritvoreno.

Čile, obično jedna od najstabilnijih zemalja Latinske Amerike, doživljava najteže nasilje od povratka demokraciji nakon desničarske diktature koju je vodio general Augusto Pinochet.