Vučić na obeležavanju rođendana BIA-e: Pred Srbijom je teško vreme

Vaš browser nepodržava HTML5

“Sarađujte sa svima, ali radite samo za svoju Srbiju”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 17 godina od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i 120. godišnjice od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

On je u svečanoj sali u zgradi BIA u Beogradu, pred diplomatskim predstavnicima 60 zemalja sveta, ministrima vlade i predstavnicima crkvenih zajednica, poručio pripadnicima BIA da “imaju samo jednu zemlju za čiji suverenitet i neutralnost moraju da se bore”.

“Pred nama je teška bezbednosna i politička situacija, nije samo reč o Prištini i odnosima u regionu. Međutim, preplitanje interesa stranih, moćnih zemalja i dalje postoji. Sa svima ćemo da sarađujemo, sve ćemo da čujemo ali naša obaveza je da brinemo o sigurnosti naših i branimo interes Srbije”, rekao je Vučić.

Direktorom BIA Bratislav Gašićizjavio da je u proteklom periodu “u Agenciju došao veliki broj mladih, stručnih i požrtvovanih patriota“.

U Srbiji su bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani 1899. godine, Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave, kojim je u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

BIA je formirana 27. jula 2002. godine, u okviru Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, kao posebna organizacija Vlade Srbije. BIA je naslednica nekadašnje Državne bezbednosti (DB).