Vučić: Konferencija o inovacijama prilika da se učvrste odnosi Kine i Srbije

Aleksandar Vučić

Srbija kroz dobre bilateralne odnose sa Kinom želi da iskoristi priliku da unapredi svoju inovativnu tehnologiju, ukratko je poruka zvaničnika Srbije na početku dvodnevne Konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i istočne Evrope koja se održava u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Konferencija Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o inovacijama predstavlja priliku da se učvrste odnosi dve države u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

"Želimo da iskoristimo potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom, kako bismo na osnovu znanja i saveta naših kineskih partnera oblikovali našu inovacionu politiku", poručio je predsednik Srbije tokom razgovora sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vang Džangom koji je povodom Konferencije u zvaničnoj poseti Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Srbije, ministar Vang je prihvatio Vučićev predlog o zajedničkom formiranju Istraživačkog centra za proučavanje inovacionih ekosistema i uticaja veštačke inteligencije u zemljama obuhvaćenim inicijativom Pojas i put.

Vang je rekao da će oformiti tim koji će pružati podršku u izradi Strategije za inovacije i veštačku inteligenciju Srbije, jer, kako je istakao, u toj oblasti saradnje dve zemlje očekuju se najveći rezultati.

Na otvaranju dvodnevne Konferencije ministar za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Srbije Nenad Popović poručio je da Srbija u potpunosti podržava i kinesku infrastrukturnu inicijativu “Pojas i put” jer veruje da to donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da pokaže svoje potencijale.

Slične poruke uputila je i premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je istakla da Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu na temu veštačke inteligencije i robotike jer je to, smatra, put za stvaranje "bogatijeg, prosperitetnijeg i zadovolјnijeg društva za sve".

Brnabić je dodala da je Kina danas čvorište na kome se u isto vreme može naći "veština majstora, najsofisticiranija robotika i visoko poznavanje računara i razvoja softvera".

"Kineski programeri praktično nemaju premca. “Vi Čet” (“We Chat”, kineska aplikacija za povezivanje ljudi i usluga) danas je najpouzdanija aplikacija koja može da se koristi na svim mobilnim ekosistemima. Upravo zato “Vi Čet” danas može da se koristi i za plaćanje, i za zvanje taksija i rezervisanje restorana", rekla je premijerka Srbije.

Ona je dodala da je Srbija u "fantastičnoj sinergiji" sa “Vi Čet” platformom i da je to u "ogromnoj meri" doprinelo ekonomskoj saradnji dve države, pre svega u razvoju turizma.

Dvodnevna konferencija Kine i 17 država Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija otvorena je u utorak na Beogradskom sajmu.

Najavljeno je da će tokom skupa biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje “zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja u okviru mehanizma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope”.

Paralelno sa ministarskom biće održana i privredna konferencija na kojoj će učestvovati više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Kako je najavljeno, na njoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, pametnih gradova, poljoprivrede, i finansija.

Učesnici konferencije će, kako kažu organizatori, prvi put u Srbiji moći da se uvere u kapacitete 5G tehnologije, koja će biti aktivirana u prostoru hale Beogradskog sajma.

Kineska kompanija Huawei je, podsetimo, u Srbiji glavni partner u razvoju 5G (pete generacije mobilne telekomunikacije). U oblasti inovacija sa istom kompanijom sarađuje i u projektu “Bezbedan grad” u okviru kojeg postavlja bezbednosne “Huavej” (“Huawei”) kamere nove generacije u glavnom gradu Srbije.

Ova saradnja nije dovedena u pitanje uprkos činjenici da je digitalna tehnologija ove kompanije na udaru kritika u državama Zapada kao i da je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnje da Kini olakšava digitalnu špijunažu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Koga i zašto snimaju Huawei kamere u Beogradu?