Beograd Prajd: Beograd domaćin EuroPrajda 2022.

Ilustrativna fotografija

Beograd Prajd saopštio je da će Beograd biti domaćin evropske manifestacije "EuroPrajd", 2022. godine.

Kako se navodi u saopštenju, na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA), Beograd Prajd je izabran za organizatora u konkurenciji koju su činili Barselona, Lisabon i Dablin.

Direktor za Evropu organizacije Civil Right Defenders i član organizacionog odbora Beograd Prajda Goran Miletić rekao je da će "EuroPrajd 2022" biti mogućnost da se LGBT+ zajednica sa zapadnog Balkana osnaži i reafirmiše promocija evropskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji.

"Verujemo da će EuroPrajd približiti regionalnoj i evropskoj javnosti pitanja od posebne važnosti za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu, kao što su pravno regulisanje istopolnih zajednica. Sigurni smo da će EuroPrajd biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda", kazao je Miletić.

EuroPrajd se dodeljuje gradovima kao domaćinima u organizaciji događaja od 1992. godine, a kako se navodi, Beograd je jedinstven po tome što će se EuroPrajd 2022 događaj prvi put organizovati izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Vaš browser nepodržava HTML5

Još jedan beogradski Prajd