Pankisi: Život u nemirnoj muslimanskoj enklavi u Gruziji

Džamija u selu Duisi, Pankisi, Gruzija – većinski muslimanska enklava usred pretežno hrišćanske Gruzije.

Abu Ačišvili, planinski vodič u Duisiju nosi kapu sa čečenskom zastavom. Većina stanovnika ovdje su Kistsi – muslimani sa etničkim vezama sa susjednom ruskom republikom Čečenijom – ili Čečeni koji su izbjegli tokom ratova 1990-ih.

Klisura Pankisi u Gruziji duga je svega 30 kilometara, ali je imala veliki uticaj na skoriju istoriju Gruzije.

Obuka gruzijskih vojnika u blizini Pankisi klisure, 2002. godine. Klisura je bila na lošem glasu u to vrijeme kao utočište stranih islamističkih militanata. Gruzijske snage sigurnosti navodno su zarobile "više od desetine arapskih militanata" u Pankisiju 2002.

Dječaci iz klisure tokom obuke za borilačke vještine. Posljednjih godina najmanje desetine mladih lokalaca se pridružila islamističkim militantima na Bliskom Istoku. Više od dvije desetine Pankisi muškaraca ubijeno je u Siriji uključujući i jednog od naozloglašenijih komandira tzv. Islamske države.

Dosta lokalnog stanovništva vidi turizam kao jedini način za razvoj regije klisure. Bela Mutošvili (55), učiteljica i vlasnica ugostiteljskog objekta u selu Jokolo kaže: “Razvoj turizma je jedini način da selo sada preživi. Ovdje nema drugih poslova.”

Žene Pankisija pripremaju kinkali, tradicionalno gruzijsko jelo slično knedlama. Fotografkinja Ančevskaja je rekla za RSE da se povećao broj saudijskih i arapskih turista koji sada dolaze u klisuru. “Dolaze zato što je jeftino ali i zbog muslimanske culture – tu se osjećaju ugodno.”

Skorašnja dešavanja ponovo su gurnula Pankisi na naslovne strane.

U aprilu su izbili nasilni sukobi (na fotografiji) između policije i lokalnog stanovništva koje je ljuto zbog planirane izgradnje brane u klisuri. Nakon što su lokalci bacali kamenje na policiju, njihov odgovor je bio suzavac i gumeni meci.

U sukobima je bilo na desetine povrijeđenih, uglavnom policajaca. Ančevskaja koja je svjedočila nasilju tog dana rekla je da je za mnoge demonstrante u Pankisiju izgradnja brane potaknula bolna sjećanja. "Oni su već izgubili svoje domove u Čečeniji", rekla je fotografkinja za RSE. "Oni su izbjeglice i plaše se da će ponovo izgubiti svoje domove."

Mladić istrčava svog konja prema Duisiju. Ančevskaja kaže da uprkos probmatičnoj istoriji regije gaji osjećaj dubokog afiniteta prema klisuri, i poziva druge ljude da je i sami upoznaju.

Leila Ačišvili (u sredini) vlasnica kuće za goste u Jokolou čija su dva sina ubijena u borbama u Siriji na večeri sa turistima. Forografkinja Ančevskaja je rekla je za RSE: "U Pankisiju kažu da ako si nečiji gost u selu, ti si gost cijelog sela. Oni poštuju svoje goste, tradiciju i prirodu u kojoj žive, sve to žele podijeliti sa drugima."