Šef delegacije EU: Pomogli smo da se deo opozicije vrati u parlament Crne Gore

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav potvrdio je da su "pomogli" da se postigne dogovor između opozicione Demokrate i URA da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i dodao da je za EU posebno važno da rezultate tih izbora niko ne ospori.

Time se te dve opozicione stranke vraćaju u parlament koji bojkotuju od izbora u oktobru 2016.

"Mi pričamo non-stop sa svim političkim faktorima da bismo znali šta se dešava u ovoj državi. Ja to ne zovem pregovorima, pregovori su ovo što Crna Gora vodi sa EU kada je u pitanju pristupanje. Ako pričamo, ako jedna partija nešto javno traži godinu i mi proveramo sa ostalima da li je to prihvatljivo, mislim da je toliko jednostavno. Srećan sam da smo mogli da pomognemo, verujem da možemo da pomognemo u budućnosti", rekao je on u intervjuu za Vijesti odgovarajući na pitanje koja je bila njegova lična uloga u dogovoru.

To je prva javna potvrda da je EU posredovala u dogovoru vladajuće Demokratske partije socijalista i Demokrata. Iako su sve informacije ukazivale da je usvajanju Odluke u Skupštini prethodio politički dogovor opozicionih Demokrata i vladajuće DPS-a uz posredstvo predstavnika EU i van očiju javnosti, nijedna od učesnica dijaloga do današnje izjave Orava nije želela da potvrdi da je razgovora uopšte bilo.

Ulasku Demokrata i URA-e u Odbor prethodilo je izglasavanje amandmana koje su te partije predložile.

U do sada nevidjenoj situaciji u crnogorskom parlamentarizmu, Demokrate su izdejstvovale da Skupština usvoji njihove amandmane, a da se ne pojave na sednici. Amandmane su zvanično podneli poslanici vladajuće koalicije, članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Amandmani koji su usvojeni ne previđaju formiranje tehničke vlade na čemu je insistirala opozicija tokom proletnjih građanskih protesta već nadzornog tela koje bi nadgledalo sprovođenje dogovorenih izbornih pravila.

Poslanici su prihvatili da se odluke donose tročetvrtinskom podrškom, da radno telo promeni ime u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, i da se primene sve preporuke OEBS-a.

Predviđeno je i da Odbor odobrava Predlog zakona o medijima, odobrava i predlaže Zakon o RTCG i bira članove Saveta Javnog servisa.

Dogovor su pozdravili i ambasadori Velike Britanije i Nemačke.