Zaev: U slučaju Morina poštovaće se zakon

Zoran Zaev

Sudija pretpretresnog postupka, na predlog javnog tužilaštva, odredio je 30 dana pritvora osobi TM. zbog osnova iz člana 165. stav 1. tačka 1. Zakona o krivičnom postupku, objavljeno je u četvrtak iz Osnovnog suda u Skoplju 1.

Dodaje se da o pitanju postupka ekstradicije odlučuje nadležno makedonsko Ministarstvo pravde.

Tomor Morina, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšen je u Severnoj Makedoniji nakon izdatog naloga Srbije, koja traži njegovu ekstradiciju. Zahtev je izdao Interpol – Srbija.

"Nakon što je saslušao osobu u prisustvu njegovog branioca, kao i uvažavanje činjenica i dokaza u prijedlogu, sudija za prethodni postupak doneo je odluku kojom je prihvatio predlog tužilaštva i naredio TM da bude zadržan 30 dana u pritvoru, a u vezi sa procedurom izručenja odlučuje nadležno ministarstvo pravde", stoji u saopštenju Suda.

"Vladavina prava i poštovanje međunarodnih zakona i propisa je normativna, evropska vrednost koju vi i ja i svi mi zastupamo", izjavio je ovim povodom premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

"Postupak vodi nadležni tužilac, o o tome odlučuje nadležni sudija, niti vodi Zaev, ni (Oliver) Spasovski (ministar unutrašnjih poslova), ni Agim Nuhiu (zamenik ministra unutrašnjih poslova), niti bilo ko iz Vlade", kazao je Zaev, podsećajući da je Severna Makedonija kao i Srbija, članica Interpola, ali da je Skoplje glasalo i za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Zaev je odgovorio na pitanje DUI (Demokratska unija za integracije) Ejupa Aljimija o Tomora Morine, uhapšenog po nalogu Srbije.

"Pravosuđe u Austriji i Sjevernoj Makedoniji, kako u Grčkoj tako I u Britaniji, donosi odluke o ekstradiciji. Prilikom donošenja odluke o ekstradicionom pritvoru nadležne institucije odlučuju o pravu na izručenje ili ne. Ovo pravo jasno kaže da je on državljanin Kosova i da nije državljanin Srbije i da treba da bude pušten iz pritvora i da se ne vrši ekstradicija. To je međunarodno pravo", rekao je Zaev.

On je dodao da ga je Ministarstvo pravde informisalo o praksi u takvim slučajevima i dodao da i građanin Kosova prema tome da li postoji ili ne odluka o izručenju ima sva prava, u skladu sa zakonom, vladavinom prava i međunarodnim pravom.

"Praksa je pokazala da je Interpol prilikom prijema dokumenata rekao da je državljanin Srbije. To nije istina. Danas naša zemlja i prijateljstvo sa Kosovom potvrđuju da je on državljanin Kosova i da ima pasoš i iz Velike Britanije i sa Kosova. Neka institucije rade svoj posao. Najmanje što očekujem je poštovanje zakona ove zemlje", rekao je Zaev.