David Sassoli novi predsjednik Evropskog parlamenta

Talijanski socijaldemokrata David Sassoli bit će novi predsjednik Evropskog parlamenta

Nakon drugog kruga glasanja zastupnici u Evropskom parlamentu izglasali su Davida Sassolija za novog predsjednika ovog evropskog tijela.

Šezdesettrogodišnji Sassoli, bivši novinar iz Firence već deceniju se nalazi na poziciji zastupnika u Evropskom parlamentu. On će na ovoj poziciji zamijeniti svog sunarodnjaka Antonija Tajanija koji se na predsjedničkoj poziciji nalazi od 2017. godine.

U drugom krugu glasanja Sassoli je osvojio 345 glasova u sazivu parlamenta koji ima 751. člana, češki konzervativni zastupnik Jan Zahradil dobio je 160 glasova, zastupnica Zelenih Ska Keller 119 i Sira Rego 43 glasa.

​Evropski parlament je na svom Twitter nalogu potvrdio da je Sassoli izabran za novog predsjednika.

U svom inaguralnom govoru Sassoli je pozvao Evropljane da pobijede 'virus' ekstremnog nacionalizma, te pozvao na reformu pravila Evropske unije o imigraciji i političkom azilu.

Sassoli je također rekao da pregovori sa Britanijom oko Brexita treba da se izvede sa "smislom i u duhu dijaloga i prijateljstva".

Kako je teklo glasanje u Parlamentu

Tokom prvog kruga glasanja niti jedan od četvero kandidata za predsjednika Evropskog parlamenta (EP) nije uspio ostvariti natpolovičnu većinu te će se ići u drugi krug, objavio je predsjednik EP-a na odlasku Antonio Tajani.

Najviše glasova i u prvom krugu dobio je talijanski socijaldemokrat David Sassoli s 325 glasova, a slijedi zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR), Čeh Jan Zahradil, sa 162 glasa.

Treće mjesto ima zastupnica Zelenih Ska Keller sa 133 glasa, a posljednja je Španjolka Sira Rego, kandidatkinja Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL).

U prvom krugu glasalo je 735 zastupnika. Broj važećih glasova iznosio je 662 te je za apsolutnu većinu i pobjedu trebalo osvojiti 332 glasa. Broj nevažećih glasova iznosio je 73, prenosi Hina.

Kandidate za funkciju predsjednika EP-a predlažu klubovi zastupnika ili grupa od 38 zastupnika (pet posto ukupnog broja zastupnika). Na tajnom glasanju, kandidat za pobjedu treba osvojiti većinu glasova, a odabiru mogu prethoditi i do četiri kruga glasanja.