'Turski tok' u Srbiji: Novi gasovod, stari problemi

Na obroncima vojvođanskog sela Šajkaš, na oko 80 kilometara od Beograda, počela je izgradnja novog gasovoda, kojim bi Srbija trebalo da se priključi na gasovod „Turski tok“. Planirano je da gasovod ide trasom od granice Srbije sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

Teška mehanizacija, bageri i buldožeri ravnaju teren, a stigle su i prve cevi. U trenutku kada su nastale fotografije, na gradilištu je bilo angažovano oko dvadeset radnika.

Radnici pričvršćuju cev, neposredno pre zavarivanja. Cev se okreće uz pomoć kaiševa kako bi se pravilno povezala sa konstrukcijom.

Cev se prvo povezuje iznutra. Prema pisanju medija, svaka cev teška je 5.270 kilograma, a dugačka 12 metara. U Srbiju bi do završetka projekta trebalo da bude dopremljeno oko 50.000 tona cevi.

Dizalicom se doprema specijalna „kućica“ u kojoj varioci zavaruju cevi sa spoljne strane.

Gasovod ukupne dužine 403 kilometara gradi mešovito rusko-srpsko preuzeće „Gastrans“, u kom ruska državna kompanija „Gasprom“ ima 51%, a javno preduzeće „Srbijagas“ 49% vlasništva. Srbija uvozi gas isključivo iz Rusije, čime Rusija ostvaruje monopolski položaj na tržištu gasa u Srbiji.

Radovi na izgradnji gasovoda su otpočeli uprkos primedbama Energetske zajednice da projekat neće omogućiti konkurenciju, te da samim tim nije u skladu sa pravilima Evropske unije.

Šajkaš je poznat kao mesto gde je 2013. zavarena prva cev propalog projekta „Južni tok“.

Rusija je u decembru 2014. odustala od „Južnog toka“ upravo zato što nije bila spremna da projekat usaglasi sa regulativom EU.