Vlada Srbije usvojila izmene Zakona koje predviđaju doživotni zatvor

Ilustracija

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim se pooštrava kaznena politika, i uvodi se doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela bez mogućnosti smanjenja kazne, odnosno uslovnog otpusta.

Predlog zakona će uskoro ići u skupštinsku proceduru, radi usvajanja.

Doživotni zatvor se uvodi u krivično-pravni sistem Srbije kao nova vrsta sankcije koja treba u potpunosti da zameni postojeću najtežu kaznu zatvora od 30 do 40 godina.

Veliki broj univerzitetskih nastavnika, sudija, tužilaca, advokata i udruženja, potpisao je peticiju protiv uvođenja kazne doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust, saopštio je prethodno Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP).

Ministarstvo pravde Srbije je reagujući na peticiju saopštilo da Predlogom izmena zakona „postoji mogućnost uslovnog otpusta, osim za teško ubistvo, silovanje sa smrtnim ishodom, obljubu nad nemoćnim licem sa smrtnim ishodom, obljubu sa detetom sa smrtim ishodom i obljubu zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom“.

Peticija protivnika novog Zakonika ukazuje na to da države potpisnice Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, među kojima je i Srbija, ukoliko uvode kaznu doživotnog zatvora, moraju da omoguće pravo preispitivanja te kazne nakon određenog broja godina njenog izdržavanja.