Papa Franja dočekan u Skoplju

Vaš browser nepodržava HTML5

Papa u Skoplju

Papa Franja koji danas boravi u poseti Severnoj Makedoniji se u Skoplju poklonio i pomolio pred spomen-bistom Svete majke Tereze.

Papa je na spomenik Majke Tereze, koja je rođena u Skoplju, ispred muzeja koji je njoj posvećen u centru grada, položio cveće u pratnji nekoliko časnih sestara reda koji je ona osnovala.

Poglavar Rimokaltoličke crkve jutros je doputovao u jednodnevnu posetu Severnoj Makedoniji, a na prijemu dobrodošlice u predsedničkoj Vili Vodno istakao je važnost mirnog suživota brojnih nacija i religija na ovom prostoru koji se stvara decenijama.

"Ovde, praktično, različita verska pripadnost - pravoslavci, muslimani, katolici, Jevreji i protestanti, kao i etnička pripadnost, Makedonci, Albanci, Srbi, Hrvati i drugi stvaraju jedan mozaik u kojem je svaki kamenčić potreban za originalnost i lepotu celog mozaika", rekao je papa Franja.

On je istakao da su te posebnosti istovremeno od velikog značaja za bržu integraciju sa evropskim zemljama.

"Nadam se da će ta integracija da se pozitivno razvije u celom regionu Zapadnog Balkana i da će zajedno sa integracijom da se razvija i poštovanje različitosti i osnovnih prava" rekao je papa.

Poglavar Rimoktaličke crkve će u 11.30 služiti misu na centralnom gradskom trgu u Skoplju kojoj će prema najavama, prisustvovati više od 15.000 ljudi, koji su taj prostor počeli da popunjavaju još od ranog jutra.

Papina poseta je istorijska i, između ostalog, predstavlja neku vrstu podrške evropskom integracionom putu Severne Makedonije, ističu analitičari.

Bivši diplomata Blagoj Zašov kaže da papa dolazi u važnom trenutku, a to je period u kojem je, prema njegovom mišljenju, država uspela rešiti neke međunarodne sporove.

"Papa je veliki državnik koji, iako se smatra da vodi samo Rimokatoličku crkvu, istovremeno ima uticaj u evropskim i svetskim krugovima na rešavanju raznih sporova i teških pitanja koja se javljaju širom sveta. I Balkan je takav teren za koji njegov dolazak može pomoći da se neke stvari reše na bolji način nego u prošlosti", kaže Blagoj Zašov.

Zašov ne očekuje da papa pošalje direktne političke poruke, jer je, kako dodaje, vešt diplomata.

"On je veliki diplomata i možda neće požuriti da sada nešto kaže, ali verujem da će, ako ne sada, kasnije javno ili putem kontakata sa svetskim državnicima spomenuti naš doprinos rešavanju otvorenih pitanja sa našim susedima", kaže Zašov.

Premijer Zoran Zaev najavio je posetu pape kao istorijsku i naveo da za Severnu Makedoniju dolaze bolja vremena.

"Ta čast koju primamo, da je Sveti Otac upravo u našoj zemlji, biće shvaćena kao ohrabrenje da budemo bolji ljudi, da pomognemo sebi, da vidimo pozitivnu stranu, da izgradimo prijateljstvo i da održimo duh prijateljstva i da ohrabrujemo sve nas da dolaze bolja vremena. Za nas je ova poseta afirmacija celom svetu, ali i prilika da se pokažemo kao dobri domaćini", rekao je Zaev.

Severna Makedonija je 42. zemlja koju papa posećuje od kako je 2013. ustoličen za poglavara Rimokatoličke crkve.