Finska bira novi parlament

U Finskoj je danas bira novi parlament posle četiri godine politike štednje dosadašnje vladajuće koalicije. Očekuje se da će tesnom razlikom pobediti socijaldemokrate ispred ekstremne desnice.

Birališta su otvorena u 9 sati po lokalnom vremenu (8 po centralnoevropskom), a već je milion i po glasača, odnosno više od trećine od ukupnog broja, glasalo prevremenim glasanjem.

Prema proseku anketa sprovednih poslednjih dana socijaldemokrate predvođene bivšim ministrom finansija Anti Rineom vode, ispred ekstremnodesničarskih Pravih Finaca i Partije nacionalne koalicije, koje su rame uz rame na drugom mestu.

Odlazeća vladjuća koalicija sastavljena od Centra, partija premijera Juhe Sipile, Partije nacionalne koalicije i evroskeptične Reformske plave partije sprovodila je politiku štednje koja je omogućila zemlji da izadje iz recesije 2016. godine.

Međutim socijaldemokrata Anti Rine je u izjavama za medije rekao da treba naći pravične načine da finsko društvo traje, i da se to ne može raditi samo fiskalnom politikom.

Dva od tri partnera u vladajućoj koaliciju su se tokom kampanje zalagala za ublažavanje programa štednje.

Kao ključna pitanja u kampanji izdvojila su se i reforma izdašnog socijalnog modela zemlje i borba protiv klimatskih promena.

"Ova kampanja je bila intenzivnija nego obično zbog odlazeće vlade koja je donela radikalne odluke", rekao je Vesa Hintsanen, zvaničnik na izbornom mestuu Helsinkiju.

Birališta se zatvaraju u 20 časova po lokalnom vremenu, a prvi rezultati se očekuju pre ponoći.