Podgorica: Najmasovniji antivladin protest '97 hiljada - Odupri se'

Vaš browser nepodržava HTML5

"Mi nismo opasnost. Ako hoćete da štitite ovu državu, dođite ovdje sa nama. Opasnost su oni koji uništavaju državu 30 godina", rekla je profesorica Marija Backović obraćajući se policiji na protestu u subotu pred više od 10.000 građana u Podgorici, na četvrtom potestu "97 hiljada – Odupri se".

Na najbrojnijem od četiri skupa do sada, organizatori protesta pozvali su opozicione partije da napuste Skupštinu i bojkotuju sve izbore dok ranije izneseni zahtjevi za ostavkama ne budu ispunjeni.

Zahtjevi građanskog protesta "Odupri se" su ostavke predsjednika države i Vlade, vrhovnog i specijalnog državnog tužioca, direktora Agencije za sprječavanje korupcije, kao i savjeta i rukovodstva javnog medijskog servisa.

Student Lazar Vulević pozvao je kolege da prestanu da ćute. Kazao je da sve više mladih odlazi iz zemlje i da treba da se zapitaju "oni koji nas tjeraju zašto je to tako".

"Želimo da ostanemo i stvaramo u svojoj državi", poručio je Vulević.

Više od 10.000 građana na protestu u Podgorici

Građani su nosili transparente "Domovina se brani protestom", "Ustani i pobijedi", "I'm gonna miss you, Milo" (Nedostajaćeš mi, Milo), "Svi vide, niko da prizna koja to gazi nas čizma".

Na protestu nije bilo stranačkih, nacionalnih i drugih obilježja. Organizatori su zahvalili opozicionim partijama na tehničkoj pomoći u organizovanju protesta.

Nakon govora okupljeni su prošli ulicama u centru Podgorice pored, kako su kazali, zarobljenih institucija koje ne rade u interesu građana.