Demokratska partija Kosova traži odustajanje od korekcije granica

Kadri Veselji, lider DPK

Vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) izrazila je zabrinutost zbog, kako navodi, izraženog nedostatka zajedničkog institucionalnog delovanja u državnom interesu.

Ova partija navodi da tako nešto šteti partnerstvu sa SAD-om i poziciji Kosova na međunarodnoj sceni.

"Demokratska partija Kosova zahteva da se odustane od jednostranog političkog pristupa i antagonizma koji vodi zemlju u političku krizu u vreme kada je zbog izazova sa kojima se suočava naša zemlja potrebno nacionalno jedinstvo", stoji u izjavi ove partije od srede.

Ova partija ukazuje da je Skupština Kosova najviša institucija i da ni jedna odluka nema vrednost bez odobrenja poslanika.

Ova partija zahteva i da se odustane od izjava o korekciji granica, ali i o pozivima za Međunarodnu konferenciju o Kosovu.

"Ova ideja sadrži realnu opasnost o ponovnom otvaranju konačnog statusa Kosova koji je okončan proglašenjem nezavisnosti Kosova 17. februara 2008, ali i rizik od uključenja Rusije u proces", stoji u izjavi.

Dodaje se da je Kosovo u dijalogu sa Srbijom, u cilju potpune normalizacije odnosa i recipročnog priznanja, kao i članstva u euroatlantske institucije.

Demokratska partija zahteva da se ujedine opozicione političke snage i preuzmu državne odgovornosti.

Demokratska partija Kosova je u vladajućoj koaliciji sa Alijansom za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja.

Predsednik ove partije Kadri Veselji prethodno je zatražio od Vlade Kosova da suspenduje taksu na robu iz Srbije i BiH, u cilju očuvanja partnerstva sa Sjedinjenim Državama, čemu se Haradinaj, ali i Ljimaj protive.