Istražni tim UN obišao mjesto ubojstva Khashoggija

Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu

Šefica ekspertnog tima Ujedinjenih naroda je obišla zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu, u okviru istrage ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Specijalna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava Agnes Callamard i njen tim eksperata obišli su prostor oko konzulata, ali nisu ulazili u zgradu, rekavši da čekaju na dozvolu saudijskih zvaničnika s kojima su u kontaktu.

Callamard je izjavila da će predstaviti svoj izvještaj u junu Vijeću UN-a za ljudska prava.

Khashoggi, kolumnist Washington, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Tim Callamardove u sedmodnevnom je posjetu Turskoj i očekuje se da se sastanu s glavnim tužiocem u Istanbulu, nakon što su se već razgovarali s ministrima vanjskih poslova i pravosuđa.

Turski zvaničnici nezadovoljni su onim što smatraju manjkom suradnje Rijada i pozvali na međunarodnu istragu.

"Još ne znamo gdje je Khashoggijevo tijelo, tko je naredio ubistvo i tko je bio lokalni "kolaborator" naveo je u tweetu direktor komunikacija turskog predsjednika Fahrettin Altun, pozdravljajući posjetu UN-ovog tima.

Nakon što je nekoliko tjedan negirala da je Khashoggi ubijen u konzulatu, Saudijska Arabija je optužila 11 ljudi za ubistvo, uključujući i članove pratnje princa Mohamada bin Salmana, Tim UN-a obišao mjest te zatražila smrtnu kaznu za petoricu njih.

Turska tvrdi da Saudijska Arabija mora otkriti identitet osobe za koju vjeruje da je uklonila tijelo novinara te smatra odgovornim sve umiješane u ubistvo, prenosi Associated Press.