EU pozvala na borbu protiv dezinformacija na internetu

Sjedište Evropske komisije

Evropska unija pozvala je društvene medije da intenziviraju borbu protiv dezinformacija prije izbora na razini EU-a ovog proljeća.

Evropska komisija uputila je poziv kako bi bilo dobro da internetski akteri rade na ispunjavanju obećanja od prošle godine kako bi se uhvatili u koštac s lažnim vijestima na internetu.

Bilo je zabrinutosti da bi treće strane poput Rusije mogle pokušati utjecati na predstojeće ankete kako bi pojačale populističke, euroskeptične stranke.

"Moramo ići dalje i brže prije maja ", kada se izabire novi Evropski parlament, rekao je Julian King, povjerenik EU-a za sigurnosna pitanja.

U septembru su Facebook, Google, Mozilla i Twitter potpisali kodeks ponašanja kako bi se uhvatili u koštac sa lažnim vijestima na internetu.

To obvezuje tvrtke da označavaju političko oglašavanje, zatvaraju lažne račune i pomažu građanima da donose odluku utemeljenu na pravoj informaciji.

Facebook je 28. janura saopćio kako će krajem mart apokrenuti dodatne alate za "spriječavanje stranog uplitanja" na izborima za EU i "učiniti transparentnijim političko oglašavanje na Facebooku".