Merkel i Macron potpisali novi ugovor o suradnji

Angela Merkel i Emmanuel Macron u Aachenu

Njemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je danas na rastući nacionalizam u Evropi i pozvala na oživljavanje prekogranične suradnje pošto su ona i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali novi sporazum o francusko-njemačkoj suradnji, koji obnavlja višedecenijsko prijateljstvo dvije zemlje.

Ugovor je svojevrsna poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj rastom nacionalizma.

Merkel i Macron potpisali su novi sporazum u zapadnonemačkom gradu Aghenu točno 56 godina od kada su Charles de Gaullri Konrad Adenauer potpisali Jelisejski sporazum o pomirenju 1963. godine koji je dao ton bliskim odnosima dvije zemlje poslije sukoba završenih Drugim svjetskim ratom.

"Populizam i nacionalizam rastu u svim našim zemljama", rekla je Merkel francuskim, njemačkim i evropskim zvaničnicima okupljenim u gradskoj kući u Aachenu.

Navodeći odlazak Britanije iz Evropske unije i rastuće tendencije protekcionizma u svijetu, Merkel je rekla da međunarodna suradnja prolazi kroz težak period.

U sličnom tonu je govorio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je ukazao na "rastući bijes" unutar evropskih društava i pritisak izvana”.

On je osudio "laži" koje prenosi francuska ekstremna desnica oko danas potpisanog novog francusko-njemačkog sporazuma.


"Oni koji ismejavaju ili šire laži nanose štetu našoj povijestii našem narodu", rekao je francuski predsjednik u poruci upućenoj onima koji u Francuskoj šire lažne informacije o tom ugovoru, kao na primer da će prema njemu Francuska ustupiti Njemačkoj mjesto stalnog člana u Vijeću sigurnosti UN.

Nejmačka kancelarka je ponovo potvrdila želju Njemačke i Francuske da se stvori evropska vojska.


Cilj ugovora iz Achena je da se podstakne prekogranična suradnja na granici dugoj 450 kilometara ali također da se poboljša koordinacija izmedju dvije zemlje kada je riječ o suočavanju s međunarodnim problemima kao što su klimatske promjene i terorizam.

U njemu se predviđa usaglašavanje ekonomske, vanjske i obrambene politike Berlina i Pariza, kao i zajednička parlamentarna skupština sastavljena od 100 francuskih i njemačkih poslanika.