Pelosi otkazala put u Afganistan

Nancy Pelosi tokom novinarske konferencije,

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, otkazala je put komercijalnim letom u Afganistan gdje je planirala da posjeti američke trupe. Pelosi je rekla da je predsjednik Donald Trump izazvao sigurnosni rizik jer je pričao o njenom putovanju.

Ranije ove sedmice Pelosi je tražila od Trumpa da odgodi svoj govor o stanju nacije u Kongresu koji je planiran za 29. januar, citirajući da zbog privremene blokade može doći do sigurnosnih problema, jer su Domovinska sigurnost i druge agencije bez sredstava i bez dovoljnog broja ljudi.

Odgovor od Trumpa stigao je u formi otkazivanja vojnog aviona kojim su Pelosi i delegacija trebali da putuju u Afganistan. Trump je predložio da putuje komercijalnim letom umjesto toga. Pored toga, Trump je planiranu posjetu nazvao "događajem za javnost" iako je i sam imao slične posjete, te je rekao da bi najbolje bilo kada bi Pelosi ostala u Washingtonu kako bi pregovarala ponovno otvaranje vlade.


Glasnogovornik Drew Hammil rekao je da su Pelosi i ostali zastupnici koji su trebali da putuju s njom, bili spremni da idu komercijalnim letom, alo da su morali otkazati nakon što ih je State Department upozorio da bi publicitet posjete"značajno povećao opasnost delegaciji, ali i trupama kao i drugim zvaničnicima koji su trebali biti dio ove posjete."

Iz Bijele kuće su rekli da nisu objavili ništa vezano za put što bi moglo izazvati sigurnosni rizik.