Tužilaštvu Kosova stigli odgovori iz Srbije

Oliver Ivanović, arhivska fotografija

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je primilo nekoliko odgovora na pitanja koja su bila upućena nadležnim organima Srbije a u vezi istrage ubistva srpskog političara na Kosovu, Olivera Ivanovića.

„U vezi prvog zahteva Specijalnog tužilaštva Kosova, a koji je poslat po drugi put u vezi dolaznih i odlaznih poziva, sms poruka i IMEI na telefonu žrtve Olivera Ivanovića, srpske vlasti su rekle da se taj zahtev treba uputiti srpskom telekomu (MTS) u Severnoj Mitrovici, iako je Specijalno tužilaštvo taj zahtev već na početku podnelo upravo MTS-u u Severnoj Mitrovici, koji je zbog tehničke nemogućnosti saopštio da trebamo da se obratimo nadležnim organima u Srbiji“, stoji u saopštenju tužilaštva.

Na zahtev kosovskog tužilaštva, navodi se da je zamenik tužioca protiv organizovanog kriminala u Beogradu intervjuisao svedoka Sašu Jankovića, te su kopija zapisnika i ostali prateći dokumenti podneti Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Srpski organi su nakon zahteva kosovskog tužilaštva da ispitaju klonirane metke koji su pronađeni na mestu gde je ubijen Ivanović, izvršili ispitivanje i utvrdili da oružje iz kojeg je pucano nije bilo korišćeno u nekom drugom slučaju u Srbiji.

Dodaje se da će svi ovi nalazi biti deo spisa predmeta ubistva Olivera Ivanovića, te da je kosovsko tužilaštvo spremno da nastavi saradnju sa srpskim nadležnim organima u cilju rasvetljavanja ovog ubistva.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP ubijen je 16. januara 2018. godine ispred svoje partijske kancelarije u Severnoj Mitrovici.