Najmanje 14 žrtava napada u Keniji, opsada okončana

Specijalne bezbednosne snage Kenije na mestu pod opsadom, 15. januara 2019.

Predsednik Kenije Uhuru Kenyatta rekao je da je opsada hotelskog kompleksa u Najrobiju gotova i da su svi napadači "eliminisani", prenosi BBC. Naoružani napadači su u utorak napali kompleks u okrugu Vestlands u glavnom gradu Kenije, ubivši najmanje 14 ljudi. Zvaničnici su nekoliko sati nakon napada objavili da je opsada gotova, međutim pucnjava i eksplozije čuli su se i u sredu rano ujutru po lokalnom vremenu.

Somalijska militantna grupa al-Shabab izjavila je da stoji iza napada. Nije poznato koliko je bilo napadača. U kompleksu se nalazi hotel DusitD2 kao i poslovne kancelarije.

Među žrtvama je i jedan američki državljanin, saopštio je američki Stejt department, a strahuje se da je stradao i jedan državljanin Velike Britanije. "Sada mogu da potvrdim ... da je bezbednosna operacija u Dusitu završena i da su svi teroristi eliminisani", rekao je kenijski predsednik. "Tražićemo svaku osobu koja je uključena", dodao je, obećavajući da će nastaviti da goni "al-Shabab" "neumorno". "Mi smo zemlja vođena zakonima i propisima - zemlja koja prihvata mirnu koegzistenciju ... Ali moram takođe da kažem da smo i nacija koja nikada ne zaboravlja one koji su povredili našu decu”, poručio je predsednik Kenije.