Napadnuto Ministarstvo vanjskih poslova Libije, tri žrtve

Ilustrativna fotografija

Bombaš samoubica raznio se u utorak ispred ulaza u ministarstvo vanjskih poslova Libije i ubio troje ljudi, među njima i lidera poznatih milicija, naveli su zvaničnici službi bezbjednosti.

Zvaničnici kažu da je obezbjeđenje ubilo drugog napadača prije nego što je uspio da aktivira svoj eksploziv. Prije nego što su dvojica samoubica prišli ministarstvu dogodila se eksplozija automobila-bombe, u blizni zgrade smještene u srcu Tripolija.

Ubijeni komandant lokalnih milicija identifikovan kao Abdul-Rahman Mazugi, iz formacije Revolucionarne brigade. AP je informacije dobio od zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Ministarstvo zdravlja je potvrdilo informaciju o broju žrtava i dodalo da je još 10 ljudi povrijeđeno. Još niko nije preuzeo odgovornost za napad koji ima obilježja "Islamske države".

Ujednjene nacije, kancelarija u Libiji, osudili su "kukavički teroristički" napad.

"Terorizam neće trijumfovati nad odlukom Libijaca da krenu naprijed prema izgradnji svoje države i odbacivanju nasilja" stoji u saopštenju UN.

"Mi ćemo raditi sa libijskim narodom na tome da spriječimo da terorističke grupe pretvore Libiju u njihovo sigurno utočište za kriminal," rekao Hasan Salame, specijalni izaslanik UN-a za Libiju.

Libija je postala utočište za ekstremiste otkako je 2011. zbačen i ubijen dugogodišnji diktator Moamer Gadafi. Zemlja je podijeljena između dvije sukobljene vlade, pri čemu svaku podržava niz lokalnih naoružanih milicija.