Dejanu Tiagu Stankoviću britanska nagrada za roman ‘Estoril’

Dejan Tiago Stanković

Roman “Estoril” Dejana Tiaga Stankovića dobio je nagradu Debut Crown za 2018. godinu, Udruženja istorijskih pisaca (Historical Writers’ Association) u Velikoj Britaniji, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Dejan Tiago Stanković rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je srećan što se britanskim kolegama dopala njegova knjiga o dešavanjima tokom Drugog svetskog rata u Portugalu.

“Prepoznali su koliko sam se naradio u istraživačkom delu tog romana. Ozbiljno sam se pozabavio jednom epohom, pročitao sve što postoji o njoj, i osvetlio je. Mislim da su oni “Estoril” gledali sa tog stanovišta. To je pravi, klasičan, istorijski roman”, rekao je Stanković za RSE.

U konkurenciji za nagradu Udruženja istorijskih pisaca “Estoril” je bio jedini roman koji izvorno nije pisan na engleskom jeziku. Kako stoji u obrazloženju žirija, “Estoril”, čija radnja se odvija u portugalskom hotelu u kom inkognito borave važne ličnosti, kompleksna je i iznenađujuća priča koja se čita kao novootkriveni klasik.

“Trenutno pišem nešto o Kairu, tamo se dešava glavna radnja… Epoha je od rata do osamdesetih godina. Nemam pojma kako će se zvati. Dešava se na jednom ostrvu, možda ga nazovem po njemu. Zamalek. A možda se zove i nekako drugačije, ne znam”, rekao je Dejan Tiago Stanković za RSE.

Dejan Tiago Stanković napisao je i zbirku priča “Odakle sam bila, više nisam”. Živi i radi u Beogradu i Lisabonu, a za roman “Estoril” dobio je i nagradu “Branko Ćopić”.