Makedonija otpočela pristupne pregovore sa NATO

Makedonski premijer Zoran Zaev i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom nedavnog susreta u Skoplju

Početak ovog procesa je rezultat pozivnice koju je Severoatlanstki savez izdao zemlji na samitu u julu, a koja je usledila nakon istorjskog sporazuma između Grčke i Makeodinje o sporu oko imena.

Makeodnija je bila jednu deceniju blokirana u evrotalantskim procesima zbog nerešnog spora oko imena sa susednom Grčkom.

Delegaciju NATO predstavljala zamenica generalnog sekretara Rose Goethemoler, a zvanično Skoplje je bilo predstavljeno od vicepremijerke Radmile Šekerinske. Ona je ocenila da je početak pristupnih pregovora “potvrda da se proces nastavlja i da je Makedonija na dobrom putu”.

Pristupni pregovori između Makedonije i NATO se otvaraju bez obzira na neuspeli referendum u zemlji, gde je većina građana odbila da izađe na birališta kako bi se izjasnila oko promene imena zemlje na Republika Severna Makedonija.

NATO zvaničnici su u više navrata ponovili da svi pretpristupni procesi se mogu obaviti od trenutka kada je izdata pozivnica ali da Makedonija može postati punopravna članica NATO jedino kadapromeni ime.