Seul razmatra ukidanje dijela sankcija Pyongyangu

Kaesong kompleks

Južnokorejska ministrica vanjskih poslova Kang Kyung-wha izjavila je u srijedu da Seul razmatra ukidanje nekih jednostranih sankcija protiv Pyongyanga kako bi se stvorio momentum za diplomatiju u cilju poboljšanja odnosa dvije zemlje i ublažavanja nuklearne krize.

Kang je poručila poslanicima da vlada razmatra da li da ukine južnokorejske sankcije nametnute Sjeveru nakon smrtonosnog napada iz 2010. godine na ratni brod u kome je ubijeno 45 južnokorejskih mornara.

Seul je tada praktično ugasio svaku prekograničnu ekonomsku saradnju izuzev zajedničkog industrijskog parka u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesongu, gdje su poslovne aktivnosti i ulaganja također reducirani.

Seul je zatvorio kompleks Kaesong u 2016. godini u znak odmazde za sjevernokorejsku nuklearnu probu i lansiranje dugometne balističke rakete.

Jednostrano ukidanje sankcija Seula bilo bi uglavnom simboličan potez jer je praktično nemoguće da Južna Koreja nastavi sa zajedničkim ekonomskim projektima sa Sjeverom u okviru međunarodnih sankcija pod američkim vodstvom, koje su značajno intenzivirane od 2016. godine otkako je Sjever ubrzao svoje nuklearne i raketne probe, prenosi Associated Press.