Kouts: Rusija nastoji da podrije predstojeće izbore u SAD

Direktor američke Nacionalne obaveštajne zajednice Den Kouts

Rusija nastoji da podrije izbore za Kongres SAD u novembru kao i predsedničke izbore 2020. godine, izjavio je Direktor američke Nacionalne obaveštajne zajednice Den Kouts (Dan Coats).

“Obaveštajna zajednica je i dalje zabrinuta zbog pretnje predstojećim američkim izborima – na sredini mandata i predsedničkim 2020”, kazao je Kouts na konferenciji za novinare u Beloj kući na kojoj je govorio sa čelnicima ostalih bezbednosnih agencija, javlja Rojters.

„Kada je reč o izborima u novembru, i dalje vidimo prodornu kampanju s porukama Rusije koja pokušava da oslabi i podeli SAD. Nastavićemo da pratimo takve napore i da upozoravamo na njih“, rekao je Kouts.

Te aktivnosti uključuju nastojanja da se oteža glasanje, ilegalno finansiranje kampanje, sajber napadi na izbornu infrastrukturu u kombinaciji sa upadima u kompjuterske sisteme na čijem su udaru zvaničnici zaduženi za održavanje izbora kao i drugi, naveli su čelnici američkih bezbednosnih agencija.

Federalni istražni biro (FBI) je otvorio istragu o mešanju u izbore, izjavio je čelnik ove agencije Kristofer Vrej (Christopher Wray).

“Znamo takođe da Rusi nastoje da hakiraju i ukradu informacije od kandidata i vladinih zvaničnika”, kazao je Kouts.

On je dodao da Rusija nije jedina država koja nastoji da podrije američke izbore.

Specijalni savetnik Robert Muler vodi istragu o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. kao i da li je sarađivala sa Trampovom kampanjom.

Na istoj konferenciji za novinare savetnik američkog sekretara za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da Donald Tramp ulaže ogromne napore kako bi predstojeći izbori bili bezbedni imajući u vidu pokušaj Rusije da se umeša u izbore 2016.

„Predsednik Tramp nije i neće tolerisati mešanje u američki sistem reprezentativne vlade“, navodi se u pismu koje je Bolton uputio demokratama u Senatu, prenosi AP.

Bolton je istakao da Tramp „predvodi akciju bez presedana u cilju kažnjavanja Rusije“ zbog, po njegovim rečima, njenih nastojanja da poremeti američke izbore. Istovremeno, ministarka unutrašnje bezbednosti Kirstjen Nilsen je ukazala da je „demokratija na nišanu“.