U Skupštini Beograda prijem povodom smrti cara Nikolaja

Nikolaj II Romanov sa članovima porodice

Prijem povodom obeležavanja stogodišnjice smrti ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova organizovan je u utorak u Skupštini grada Beograda u prisustvu domaćina gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

Na prijemu, kojem je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, gradonačelnik Radojičić je rekao da se na današnji dan sa uvažavanjem svi sećaju poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice, koja je pomagala srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

"Odajemo mu poštu uz poruku da Srbija nikada neće zaboraviti njegov značaj za našu istoriju. Sto godina od smrti porodice Romanov podseća nas koliko daleko u istoriju seže naše prijateljstvo i savezništvo sa Rusijom", rekao je Radojičić.

O naklonosti koju je pokazivao prema Srbiji svedoče brojni zapisi, rekao je Radojičić i dodao da je u znak zahvalnosti Nikolaju Drugom Romanovu u Ulici kralja Milana podignut spomenik 2014. godine i da je ulica u srcu prestonice nazvana po njemu.

"Rusko-srpska saradnja u Beogradu unapređena je i rekonstrukcijom platoa ispred Crkve svetog Marka i Svete Trojice. Ovaj plato predstavlja još jedno mesto susreta Beograđana", rekao je Radojičić.

Obeležavanje stogodišnjice stradanja porodice Romanov počelo je ranije danas liturgijom u Ruskoj crkvi na Tašmajdanu koju je služio patrijarh Irinej, a potom je litija prošla gradskim ulicama do spomenika caru Nikolaju Drugom.

U Rektoratu će sutra biti održan okrugli sto posvećen porodici Romanov i caru Nikolaju Drugom.

U Crnoj Gori je mitropolit SPC Amfilohije je u manastiru Rustovo održao besjedu povodom 100 ubistva cara Nikolaja Romanova.