Iran će napustiti Siriju i Irak ako to tamošnjenje vlasti zatraže

Ali Akbar Velajati, glavni saradnik ajatolaha Hameneija u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Najbliži saradnik vrhovnog iranskog vođe ajatolaha Alija Hameneija izjavio je u petak da bi Iran odmah povukao svoje "vojne savjetnike" iz Sirije i Iraka ukoliko bi to zatražile vlasti u Bagdadu i Damasku.

"Prisustvo Irana i Rusije u Siriji nastaviće se radi zaštite tih država od terorističkih grupa i američke agresije. Odmah ćemo otići ako vlasti Iraka i Sirije to žele, a ne zbog pritiska iz Izraela i Amerike", rekao je Ali Akbar Velajati na konferenciji u Moskvi.

Iran i Rusija podržavaju sirijskog predsjednika Bašara al- Asada u građanskom ratu u Siriji.

Vazdušni udari koje su vjerovatno izvele međunarodne snage predvođene SAD ili iračke snage gađale su oblast koje su još uvijek pod kontrolom "Islamske države" u Siriji, prenosi Reuters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su ubijene 54 osobe uključujući i 28 civila kao i pripadnika ove miltante grupe. Napad je prema Opservatoriji izveden u blizini gradova al-Sousa i al Bahouz Favkani.

Portparol koalicije koju prevode SAD pukovnik Sean Ryan nije precizirao ko je izveo napad ali je rekao da se na dalje ispitivanje prebacilo pitanje civilnih žrtava.