Prag: Zeman ponovno dao mandat Babišu za sastav vlade

Miloš Zeman (D) i mandatar za sastav Vlade Andrej Babiš

Češki milijarder Andrej Babiš, čija je populistička stranka "ANO" (Da!) pobjedila na izborima oktobra prošle godine, danas je ponovo odlukom predsjednika Miloša Zemana postao mandatar za sastavljanje vlade, ovog puta u pokušaju sa socijal-demokratskom ČSSD, koalicijom koje su neformalno podržali komunisti.

Samo dan ranije, tisuće Čeha protestiralo je širom zemlje protiv Babiša i podrške koju mu prešutno daje Komunistička stranka koje podržava komunizma iz vremena Jozefa Staljina.

Formiranjevlade uz podršku komunista "odražava prezir prema svima koji su, za razliku od Andreja Babiša, demonstrirali 1989. godine (protiv tadašnje komunističke vlasti pod dominacijom SSSR-a) u nadi da će komuniste ukloniti s vlasti jednom za svagda", izjavio je za agenciju AFP poslanica desničarske Građanske demokratske stranke (ODS) Miroslava Nemcova.

Po bogatstvu, Babiš je drugi u Čaškoj, kao osnivač agro-prehrambenog giganta "Agrofert" i vlasnik dva velika dnevnika. Njegov pokret ANO ima 78 od 200 mjesta u Donjem domu Parlamenta, dok ČSSD ima 15 mjesta, kao i KSČM.

Prva Babišova vlada koju su činili kadrovi njegove ANO i stručnjaci, nije dobila povjerenje parlamenta u januaru , ali je i dalje na dužnosti, sve do imenovanja nove.

Babiš planira da svoju novu vladu predstavi u roku od dva tjedna i da sredinom jula zatraži povjerenje parlamenta.

Kritičari ga optužuju za prevaru i za navodnu saradnju sa komunističkom policijom StB pijre 1989. godine, što Babiš negira.