Vojska Srbije nije položila vence na spomenik Mihajloviću

Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je informaciju koju su preneli neki mediji u regionu da je delegacija tog Ministarstva povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom položila vence na spomenik Draži Mihajloviću, komandatntu četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata, na Ravnoj gori.

U odgovoru Ministarstva odbrane koje je upućeno Radiju Slobodna Evropa stoji da predstavnici tog resora Vlade Srbije i Vojske Srbije zvanično polažu vence na spomen obeležja koja su obuhvaćena odgovarajućim godišnjim planovima.

Precizira se da je reč o: Planu učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u međunarodnim aktivnostima posvećenim očuvanju dostojanstvenog sećanja na žrtve oružanih sukoba u prošlosti i Planu učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u obeležavanju godišnjice istorijskih oslobodilačkih ratova Srbije.

“Delegacija Vojske Srbije i Ministarstva odbrane nije položila venac na bilo kom mestu koje nije obuhvaćeno navedenim planovima i koje nije u skladu sa pomenutim državnim programom, pa tako ni na spomenik Draži Mihajloviću”, navodi se u odgovoru koji nam je upućeno putem mejla.

Podseća se i da pomenute planove donosi Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova koji čine ministri unutrašnjih poslova, prosvete, odbrane, kulture i informisanja, dok je na njegovom čelu ministar za rad, boračka i socijalna pitanja (trenutno je na toj funkciji Zoran Đorđević, koji je do prošle godine bio ministar odbrane).

Podsetimo, Draža Mihajlović je rehabilitovan pred Višim sudom u Beogradu pre tri godine. Zbog saradnje sa nemačkih okupatorom je osuđen na smrt i streljan 1946. godine. Mesto gde je sahranjen nije poznato. Tokom devedesetih mu je podignut spomenik na Ravnoj gori, na zapadu Srbije, mestu okupljanja četničkih snaga tokom Drugog svetskog rata.